ASML 5H Cleanrooms | Veldhoven
Industriële fotografie | Ron de Lepper

ASML 5H Cleanrooms | Veldhoven

De bouwtijd voor ASML’s nieuwste cleanroomgebouw is kort. Dit betekent dat snel ontwerpen, geëngineerd en geproduceerd moest worden. “In slechts vijf maanden tijd hebben we alle stalen constructie-onderdelen geëngineerd, geproduceerd en gemonteerd”

' We hebben 24 uur per dag productie gedraaid '

Moeskops Staalbouw BV is lid van de GS Staalwerken Groep. In totaal telt deze groep zo’n vierhonderd werknemers. “Vijf vestigingen van de Groep zijn met de productie bezig geweest. Hierdoor hebben we het staal zo snel kunnen aanbieden.”
Ook de uitwerking van alle ontwerpen in BIM maakte snel bouwen mogelijk. “Door alles 3D uit te werken in BIM, konden we voortijdig controleren of alle onderdelen op elkaar pasten”.

ASML 5H - Veldhoven 
Spant afmeting 6,6 x 28,5 meter in de werkplaats © Industriële fotografie | Ron de Lepper

Ongeveer 27 gaten hebben we in het werk moeten verboren. Dat geeft wel aan hoe nauwkeurig de uitwerking in BIM is

In de nieuwbouw is ongeveer 4700 ton staal gebruikt. Voor de dakconstructie en verdiepingsvloer voor de luchtbehandelingskasten te dragen zijn 82 spanten nodig variërend in gewicht van 20 tot 57 Ton  “We hebben 31.000 bouten geleverd en hebben 62.000 gaten moeten boren”, aldus Moeskops. “Ongeveer 27 gaten hebben we in het werk moeten verboren. Dat geeft wel aan hoe nauwkeurig de uitwerking in BIM is.”

Afbeelding galerij

Montage van een stalen spant
1 / 5

Kengetallen

  • ca. 4.700.000 kg. staalconstructie
  • ca. 31.000 bouten

Bouwteam